Ende und Beginn –kirkko-ooppera avaa juhlavuoden Rauhan Symposiumin
Elokuun 11.-14. päivä Uudessakaupungissa järjestetään III Rauhan Symposium, joka tuo kaupunkiin useita kansainvälisiä tutkijoita sekä kotimaisen politiikan kärkinimiä. Juhlavuoden Rauhan Symposiumin avaa Olli Kortekankaan kirkko-ooppera ”Ende und Beginn”, joka perustuu Dietrich Bonhoefferin teokseen kirjeitä vankilasta.
Symposiumin keskiössä̈ on rauhan tematiikka laajasti tarkasteltuna, pienen kaupungin ja sen asukkaiden näkökulmaa unohtamatta. Tapahtumassa yhdistyvät kiinnostavalla tavalla eri tieteenalat ja kulttuuri. Tapahtuman tavoitteena on saada aikaan vuoropuhelua suomalaisten sekä kansainvälisten huippututkijoiden, tunnettujen kultuurivaikuttajien, poliitikkojen ja tavallisten kansalaisten välille. Tapahtuman kielet ovat suomi ja englanti – tapahtumassa on simultaanitulkkaus.
Elokuun 7.-11. päivinä, ennen varsinaisen Symposiumin alkamista, järjestetään pienimuotoisia keskusteluja tulevista symposiumin aiheista Uudenkaupungin kahviloissa ja ravintoloissa. Näissä keskustelutilaisuuksissa esitellään Symposiumin puhujia ja teemoja sekä tuodaan teemat paikalliselle ja arkipäivän tasolle.
Ende und Beginn
Juhlavuoden Rauhan Symposiumin aloittaa Olli Kortekankaalta tilattu teos ”Ende und Beginn”. Teos perustuu saksalaisen teologin Dietrich Bonhoefferin teokseen Kirjeitä vankilasta, jonka hän on kirjoittanut keskitysleirillä. Teos on kirkko-ooppera laulajalle, tanssijalle, uruille sekä klarinetille, sellolle ja pianolle. Teoksen kantaesitys on keskiviikkona 11. elokuuta 2021 klo 18.00 Uudenkaupungin Uudessa kirkossa.
Saksalainen teologi Dietrich Bonhoeffer teloitettiin Flossenburgin keskitysleirillä 9.4.1945, noin kuukautta ennen Saksan antautumista toisessa maailmansodassa. Bonhoeffer oli kuollessaan 39-vuotias. Hänellä olivat takanaan laajat, menestyksekkäät opinnot ja lupaavasti alkanut tieteellinen ura, mutta hän oli myös ehtinyt pitkälle sosiaalieettisesti suuntautuneena yhteiskunnallisena ajattelijana ja toimijana. Suurelle yleisölle Dietrich Bonhoeffer on tullut tunnetuksi ennen muuta ns. kirkkotaistelusta 1930-luvulla ja marttyyriuteen johtaneesta osallistumisestaan Adolf Hitlerin vastaiseen salaliittoon. Bonhoeffer ennakoi tulossa olevan sodan jo varhain. Vuonna 1933 pitämissään puheissa hän varoitti johtajakultin seurauksista ja arvosteli valtakirkon asennetta juutalaiskysymykseen. Ekumeenisen liikkeen pioneerina Bonhoeffer pyrki hyödyntämään myös kansainvälisiä kontaktejaan rauhanedistämisessä.
Bonhoeffer oli natsihallinnon vankina noin kahden vuoden ajan. Tuolloin hän kirjoitti suuren määrän muistiinpanoja, runoja ja kirjeitä, jotka onnistuttiin toimittamaan vankilan ulkopuolelle ja jotka on sittemmin julkaistu laajoina painoksina ja lukuisilla kielillä. Tänään edelleen ajankohtainen Bonhoeffer luetaan viime vuosisadan keskeisiin teologeihin ja kiinnostavimpiin ajattelijoihin.
Olli Kortekangas palaa oopperasäveltäjänä Bonhoefferin pariin. Kortekangas sävelsi 2000-luvun vaihteessa oopperan Marian rakkaus, jonka päähenkilöiden esikuvina olivat Dietrich Boenhoeffer ja hänen morsiamensa Maria von Wedemeyer. Ensi vuoden elokuussa kantaesitykseen tuleva kirkko-ooppera Ende und Beginn on alun perin oopperalaulaja Nicholas Söderlundin idea – otsikossa viitataan Bonhoefferin viimeisiin jälkimaailmalle säilyneisiin sanoihin. Se on tiivis, yksinäytöksinen syväluotaus oikean ja väärän, pasifismin ja väkivallan oikeutuksen sekä syyllisyydentunteen ja armon kysymyksiin Bonhoefferin omiin teksteihin sävellettynä. Urkujen ja pienen soitinyhtyeen musiikki sekä tanssijan ilmaisu luovat puolestaan siltoja sellaisiin tunteiden kerrostumiin, jotka pakenevat viisaimpiakin sanoja.
Liput Ende und Beginn -teoksen kantaesitykseen myydään osoitteessa Lippu.fi.